До старту
залишилось
sponsor
  • Офіційний хронометрист
  • Генеральні медіа партнери
  • Партнери
  • Партнер дистанції 21 км
  • Благодійний партнер
  • Генеральний партнер
  • Спортивний партнер
  • Організатор
  • Офіційний партнер
  • Під патронатом

Новини

03.04.2020

Історія бігу у світі: від ритуального бігу цариці Хатшепсут до рекорду Кіпчоге

Компанія Run Ukraine вже понад десять років організовує для тебе наймасовіші забіги в різних містах України. Наші спортивні заходи давно стали частиною історії бігу. І ми подумали, чому б нам не розказати тобі, як біг став спортивною дисципліною, коли відбувся перший марафон і чому марафон — це саме 42.195 км. Тож пристебни ремені безпеки, ми вирушаємо в історичні мандри.

 

Ритуальний біг і перші змагання

Біг відомий людині ще з доісторичних часів, адже перші спроби полювання до винайдення зброї пов’язані насамперед з умінням довго і невтомно бігти, переслідуючи й виснажуючи здобич, а тренування з бігу були невід’ємною частиною військової підготовки. Тож біг можна вважати найдавнішим видом спорту.

ритуальний біг цариці Хатшепсут

 

Біг мав особливе значення ще в Стародавньому Єгипті. Деякі древні рельєфні малюнки зображують фараонів під час здійснення ритуального бігу, який підтверджував силу й здатність правити. Найдавніший такий малюнок зображує ритуальний біг єгипетської цариці Хатшепсут (середина ІІ тис. до н. е.).

Однак спортивною дисципліною біг став у Греції. У 776 році до н. е. в Олімпії відбулися перші Олімпійські ігри на честь бога Зевса. У програму ігор входили змагання з бігу на стадії (стадій — старовинна одиниця вимірювання, 1 стадій = 192.27 м). А у 708 році до н. е. до програми Олімпійських ігор увійшло п’ятиборство, яке також включало біг на короткі дистанції. Проте внаслідок завоювання Греції римлянами та поширення християнства Олімпійські ігри втратили своє значення, а в 394 році до н. е. взагалі були заборонені.

 

 

Змагання з легкої атлетики у Великобританії та відновлення Олімпійських ігор

атлети під час марафону 1896 року в Афінах

Довгий час біг як самостійний вид спорту не розвивався, а перші сучасні змагання з легкої атлетики відбулися у великобританському містечку Регбі у 1837 році. Тоді студенти місцевого коледжу влаштували змагання з бігу на дистанцію 2 км. Спортивний захід мав успіх, тому в наступні роки відбувався вже в багатьох містах Великобританії. Та все ж таки ці змагання не були масовими.

Ідея відродити Олімпійські ігри належить французькому барону П’єру де Кубертену, який вважав, що французи програли у франко-пруській війні через погану фізичну підготовку. На конгресі у Сорбонні в 1894 році було вирішено провести перші сучасні Олімпійські ігри в 1896 році в Афінах. Для організації цих ігор було створено Міжнародний олімпійський комітет.

На перших сучасних Олімпійських іграх було введено нову дисципліну з легкої атлетики — марафон. До речі, ця дистанція була доступною лише для чоловіків, для жінок її ввели аж через 100 років, у 1984 році.

 

Що ж таке «марафон» і чому саме 42.195 км?

Шосейний забіг на 42.195 км назвали марафоном на честь грецького містечка Марафон, поблизу якого в 490 році до н. е. відбулась наймасштабніша битва в межах греко-перських воєн. За легендою, грецький воїн Фідіппід після битви пробіг без зупинок 42 км з Марафону до Афін, аби сповістити про перемогу греків над персами.

Напередодні перших сучасних Олімпійських ігор відстань між Афінами та Марафоном було переміряно, і вона склала лише майже 35 км. Організатори склали свій маршрут, і дистанція марафону на змаганнях у 1896 році дорівнювала 40 км.

Після перших ігор довжина марафонської дистанції щоразу змінювалась і залежала від маршруту. Зокрема, у 1908 році Олімпійські ігри відбувались у Великобританії, тоді маршрут марафону довжиною в 26 миль (41.843 км) вирішили прокласти від Віндзорського королівського замку до великого стадіону в Лондоні. Але коли маршрут проклали, виявилось, що він не дотягує до королівської ложі стадіону, тому його подовжили ще на 385 ярдів (352 м), таким чином довжина марафону склала 42.195 км. Однак офіційно цю довжину марафону World Athletics встановила лише в 1921 році.

італієць П’єтро Доранді фінішує на марафоні в Лондоні (1908 р.) фото: The Guardian

До речі, саме після Олімпійських ігор у Лондоні в регламенті з’явився пункт про заборону допомагати бігуну, який перебуває на дистанції. Оскільки тоді, у 1908 році, переможця — італійця П’єтро Доранді — було дискваліфіковано, тому що йому допомагали встати й довели до фінішу глядачі.

 

Поява марафонів для бігунів-любителів

Після відродження Олімпійських ігор біг став по-справжньому масовим видом спорту. Бігати почали не лише професійні спортсмени, а й любителі, які робили це не заради участі в олімпіаді та встановлення рекорду, а заради зміцнення здоров’я та задоволення.

Перший марафон для любителів відбувся в 1897 році в Бостоні. Довжина дистанції тоді була 39.5 км, а здолали її 15 бігунів. Для порівняння сьогодні кількість учасників Бостонського марафону є фіксованою через велику кількість бажаючих і складає 30 000, а потрапити туди — задача з зірочкою та заповітна мрія багатьох бігунів.

бігун фінішує на Бостонському марафоні (1897 р.) фото: World Marathon Majors

Слідом за марафоном для любителів у Бостоні, почали з’являтись аналогічні спортивні заходи в різних куточках світу. І сьогодні біг став настільки популярним і масовим, що кількість забігів у світі навіть неможливо порахувати.

 

Рекорди на марафонській дистанції

Під час Олімпійських ігор 1896 року перемогу на марафонській дистанції здобув грецький атлет Спірідон Луіс. Він пробіг 40 км за 2:58:50. Протягом наступних років час подолання марафонської дистанції поступово скорочувався. І сьогодні офіційний рекорд належить кенійцю Еліуду Кіпчоге, який пробіг Берлінський марафон у 2018 році за 2:01:39.

Довгий час спортсмени та лікарі запевняли, що фізично неможливо пробігти 42.195 км менше, ніж дві години. Цю теорію насмілились спростувати організатори проекту Breaking2, які обрали трьох найшвидших атлетів і запропонували їм спробували «вибігти» марафон з двох годин. У 2017 році на гоночній трасі Формули-1 в Італії атлети Леліса Десіса з Ефіопії, Зерсенай Тадесе з Еритреї та Еліуд Кіпчоге з Кенії спробували пробігти марафон менше, ніж за дві години, і їм це не вдалося.

зліва направо: Леліса Десіса, Еліуд Кіпчоге, Зерсенай Тадесе. фото: Nike

Однак Еліуд Кіпчоге, який показав найкращий результат у цій гонці, не полишив мрію здолати межі можливого і таки зробив це. 12 жовтня 2019 року Кіпчоге пробіг марафон у Відні за 1:59:40. Щоправда цей рекорд є неофіційним, оскільки команда пейсерів, яка супроводжувала спортсмена на дистанції, постійно оновлювалась протягом забігу, а за правилами, для фіксації світового рекорду пейсери не повинні змінюватись.

 

Біг — це стиль життя

Біг став справжньою філософією й стилем життя. Щороку сотні тисяч спортсменів виходять на старти, долають обрані дистанції, трансформуються фізично й духовно та доводять собі, що меж не існує. Спробуй і ти!

Обери дистанцію та зареєструйся на один із забігів Under Armour Ukrainian Majors Running League від Run Ukraine в 2020 році!